Sk艂adniki:
- 60 dag bialej kapusty
- ok. 1 kg mieszanego mielonego miesa
- 1 szkl. kaszy manny
- 2 jajka
- 3 cebule
- garsc pokrojonej natki pietruszki
- sol, pieprz, vegeta (lub inna przyprawa) do smaku
Jak przyrz膮dzi膰?
Kapuste scieramy na tarce (tzw."jarzynowce"), odciskamy z niej sok i umieszczamy w sporej misce. Przekladamy do kapusty mieso, wsypujemy kasze, pietruszke, wbijamy jajka. Cebule kroimy w "piorka" i zarumieniamy ja na oleju, takze wsypujemy do miski.
Doprawiamy do smaku (wedle uznania, ale polecam dosyc mocno doprawic).
Wszystkie skladniki razem zagniesc i formowac spore kule (bardziej owale).
Obtoczyc w mace, obsmazyc z kazdej strony na brazowo.
Przekladac do garnka.
Podlac woda (by do polowy golabki byly zanurzone) i wrzucic 1-2 kostki rosolowe.
Dusic ok. 15 min.
Zagescic maka i smietana, dodac ketchup.
Potrzebne przybory:
Wedlug uznania, na pewno duza micha do wyrabiania miesa, patelnia by obsmazyc cebulke, garnek do duszenia golabkow, tarka "jarzynowka" i co tam jeszcze potrzebujecie :)
Jak podawa膰?
Golabki robione tym sposobem smakuja calej rodzince, bez wyjatku. Podaje je jako danie obiadowe z ziemniaczkami posypanymi koperkiem - wtedy nie potrzebujesz zadnych surowek itp., ewentualnie zapodaje na stol kiszone ogorki i to starcza.
Wieczorem lub w ciagu dnia, gdy zlapie mnie glod wcinam golabka (odgrzanego w mikrofali) z chlebkiem.
Smakuje rownie dobrze! :)
Uwagi:
Z podanych skladnikow wychodzi dosyc pokazna ilosc, wiec jesli nie masz licznej rodziny, po usmazeniu zostaw tyle sztuk ile potrzebujesz, a reszte mozna spokojnie zamrozic (uprzednio podziel na porcje!).
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | ok. 20-25 szt. |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Autor | Madzia |