Składniki:
Farsz na ok. 35 naleśników:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 1 puszka pomidorów
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 papryki pokrojone w kostkę
- 2-3 pokrojone cebule
- czosnek wg uznania (ja daję zwykle 3-4 ząbki)
- sos tabasco wg uznania
- olej, masło
- sól, pieprz
- sok z połówki cytryny
- po ½ łyżki tymianku, oregano i suszonej pietruszki
- 2 łyzki chili
- starty żółty ser
Jak przyrządzić?
W dużym garnku przysmażyć na oleju z dodatkiem łyżki masła cebulę i paprykę.
Dodać wcześniej usmażone na patelni mięso, pomidory, koncentrat pomidorowy, fasolę, kukurydzę, groszek, czosnek, sos tabasco, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać i dusić ok. 30-40 min. Farsz (najlepiej już ostudzony) nałożyć na naleśnik, posypać żółtym serem, zawinąć. Wierzch posypać serem.
Smażyć na wolnym ogniu lub piec w żaroodpornym naczyniu.
Uwagi:
Naleśniki ok. 35 sztuk :-)
- 2 l mleka
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | bela_mi |