Składniki:
kostka twarogu, jedno jajko, łyżeczka sody, mąka, olej, cukier
Jak przyrządzić?
Twaróg wrzucić do miski i rozkruszyć palcami. Proponuję chudy albo półtłusty. Do twarogu dodać 1 jajko, 8 łyżeczek cukru, płaską łyżeczkę sody i wyrobić. Dosypywać mąki aż ciasto da się formować na małe kuleczki. Mąki dajemy oczywiście na "oko", bo jej ilość będzie uzależniona od tego jak mokry mamy twaróg, proponuję do tego dodać jeszcze łyżeczkę spirytusu a jak ktoś nie ma to moze być odrobinka octu żeby pączucie przy smażeniu nie nabierały oleju. Formujemy małe kuleczki i rzucamy na rozgrzany olej.
Jak podawać?
Po usmażeniu posypac cukrem pudrem
Uwagi:
Pączki są pyszne i bardzo proste do zrobienia, nie wymagają dużo czasu bo nie trzeba czekać aby wyrosły. Polecam gorąco ten przepis.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | irek-t |