Składniki:
krojony chlebek, jajeczka, żółty serek, szyneczka wędzona (lub inna wędlinka) w plasterkach, olej, przyprawy (wszystkie proporcje według uznania)
Jak przyrządzić?
Rozbijamy jajeczka, mieszamy je do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy przyprawy - np. vegeta, oregano, curry, bazylia, czosnek granulowany, pieprz cayenne, chilli. Kromki chleba moczymy przez jakiś czas w przyprawionych jajeczkach. W tym czasie możemy na patelni podgrzać niewielką ilość oleju, na którym podsmażamy plasterki wędlinki (podsmażamy - nie spiekamy). Wymoczone w jajeczkach kromki chleba kładziemy na rozgrzany tłuszcz na patelni. Po zarumienieniu się chlebka przekładamy na drugą stronę i kładziemy na wierzch plasterki żółtego sera. Koniecznie musimy serek "podlać" olejem z patelni i przykrywamy pokryweczką (najlepiej ze szkła- widać kiedy serek się rozpuści). Po roztopieniu się serka na kromkach zdejmujemy chleb z patelni i kładziemy na niego wcześniej podsmażoną wędlinkę. Podawać z ketchupem i majonezem.
Uwagi:
Potrawa jest dość ciężka do trawienia, ale warta grzechu...I, choć na taką nie wygląda, jest sycąca...
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | uffff.... |
Autor | Leniuszek:o) |