Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów,
cebula,
2 szklanki lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego (może byc z kostki),
2 łyżki masła,
łyżka mąki,
20 dag startego ostrego sera,
pół łyżeczki posiekanych listków lubczyku,
pieprz, sól
Jak przyrządzić?
W rondelku, nałyżce masła, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone na ćwiartki pomidory i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy będą miekkie, przetrzeć wszystko przez sito. Z reszty masła i mąki zrobić złocista zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, wlać do pomidorów, dodać lubczyk i gotować na małym ogniu 10 min. Wsypać ser i doprawić zupę. Podawać z groszkiem ptysiowym. Zamiast lubczyku często dodaję bazylię...
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Julita |