Składniki:
jedna wędzona makrela,
dwa jajka,
ser żółty (gouda, edam. lub inny o ostrzejszy) 10-15 dag,
majonez,
przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka)
Jak przyrządzić?
Makrelę oczyszczamy z ości i rozdrabniamy.
Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka gotujemy na twardo i kroimy na drobno jak do sałatki.
Wszystko mieszamy i doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i papryką (papryka głównie dla nadania koloru, bez niej pasta wychodzi szara, choć w smaku też dobra).
Na koniec dodajemy majonez wymieszamy i można smarować na kanapki.
Uwagi:
Proporcje można sobie modyfikować w zależności od wiwlkości makreli i tego jak kto dużo lubi sera w paście (choć po wymieszaniu się gubi).
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | leptoptelis |