Składniki:
8 dużych jabłek; 2 szkl. mąki; 1,5 szkl. cukru; 3 jajka; 3 łyżeczki oleju; 1 czubata łyżka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1 szkl. orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Jabłka pokroić w kostkę, dodać 0,5 szkl. cukru i odstawić aż puści sok. Jaja ubić z 0,5 szkl. cukru (jak na biszkopt), dodać jabłka, orzechy, rodzynki, olej i resztę cukru oraz mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Placek piec w temp.180 C (placek należy wstawić do zimnego piekarnika i rozpocząć pieczenie-piekarnik nastawić na 180 C). Piec około 1 godziny. Ostudzony placek polać polewą. Polewa wg uznania.
Potrzebne przybory:
miska, mikser, piekarnik i zręczne rączki (:
Uwagi:
Rodzynek dodać w/g uznania.
Jeżeli ktoś nie lubi orzechów i rodzynek to nie dodawać do ciasta!
Jeżeli jabłka są bardzo soczyste to do ciasta dać tylko 4 jabłka!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Beata |