Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, szklanka wody, 2 dag drożdży, 2 łyżki oleju, tłuszcz do formy, łyżeczka cukru, sól.Wierzch: 3 pomidory, puszka tuńczyka w oliwie, puszka koreczków anchois, 4 dag kaparów, 5 dag żółtego sera gouda, czosnek, bazylia, pieprz, sól
Jak przyrządzić?
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, dusić przez 5 min. ciągle mieszając, dodać przyprawy. Przygotować ciasto drożdżowe, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Następnie układać na nim kolejno: uduszone pomidory, rozdrobnionego tuńczyka, opłukane kapary oraz pokrojone w paseczki koreczki anchois. Potrawę posypać przyprawami i startym serem po czym odstawić na 20 minut by ciasto lekko podrosło. Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Autor | Kondzio |