Składniki:
galaretki, śmietana, biszkopty, owoce świeże lub mrożone
Jak przyrządzić?
Przygotowyjemy 3 galaretki - I zalewamy pół litra wody (do moczenia biszkoptów); II zalewamy 1/4 litra wody (do śmietany), III zalewamy pół litra wody (na wierzch). Moczymy biszkopty i układamy ściśle w tortownicy. Do galaretki dolewamy śmietanę i mieszamy. Wylewamy na biszkopty połowę tego. Następną warstwą będą znów moczone biszkopty i wylewamy resztę. Ukladamy owoce i zalewamy to już tężejącą galaretką, gdyż może uciec głębiej. Gdy ucieknie nie wyglada szałowo ale smakuje wyjątkowo 'w upalne dni'.
Jak podawać?
Podajemy schłodzoną oczywiście.
Uwagi:
Galaretka z moczenia biszkoptów zostaje na przedspróbowanie - do zjedzenia z biszkopcikami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | madalena |