Składniki:
- pierś z kurczaka
- dwie cebule
- jajko
- mąka
- woda
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Jak przyrządzić?
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w cienkie paski lub kostkę - niezbyt grubą. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszać z przyprawionym mięsem. Następnie przygotować z jajka, wody i mąki ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki. Ciasta powinno być tyle aby mięso było całe przykryte. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Teraz kiedy mamy świeżą zieleninkę można dodać trochę szczypiorku i pietruszki, jeśli ktoś lubi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ,na niewielkim ogniu kotleciki wielkości placków ziemniaczanych.
Jak podawać?
Cebulaczki można podawać z zimniakami, z ryżem i dowolną surówką. Najlepiej smakują gdy są ciepłe.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Elwira |