Cebulaczki

Przepis kulinarny

Składniki:

- pierś z kurczaka
- dwie cebule
- jajko
- mąka
- woda
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić?

Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w cienkie paski lub kostkę - niezbyt grubą. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Wymieszać z przyprawionym mięsem. Następnie przygotować z jajka, wody i mąki ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki. Ciasta powinno być tyle aby mięso było całe przykryte. Jeszcze raz dokładnie wymieszać. Teraz kiedy mamy świeżą zieleninkę można dodać trochę szczypiorku i pietruszki, jeśli ktoś lubi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ,na niewielkim ogniu kotleciki wielkości placków ziemniaczanych.

Jak podawać?

Cebulaczki można podawać z zimniakami, z ryżem i dowolną surówką. Najlepiej smakują gdy są ciepłe.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
AutorElwira

Cebulaczki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy