Składniki:
2 woreczki ryżu (każdy rodzaj możliwy),
puszka fasoli czerwonej,
puszka kukurydzy,
4 średnich ogórków kiszonych (również polecam w occie),
100g wędzonejsz szynki drobiowej,
4 łyżki majonezu,
1 ząbek czosnku,
1-2 łyżki musztardy (najlepiej sarepska),
sól, pieprz do smaku,
kilka listków świerzej pietruszki
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować na półtwardo. Najlepiej nie dłużej niż 15 min. (zależy od rodzaju ryżu i długości jego gotowania). Po ugotowaniu należy poczekać aż wystygnie i po kolei dodawać składniki. Ogórki i szynkę pokroić w kostkę, fasolkę i kukurydzę dobrze odcedzić. Wrzucić wszystko do jednej miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sos do sałatki:
Majonez, musztardę i wyciśniety ząbek czosnku wymieszać na jednolitą masę. Dodać do reszty.
Całośc dokładnie wymieszać. Można jeść od razu po przygotowaniu, badź schłodzić w lodówce. Na wierzch sałatki można położyć pietruszkę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Autor | brydzia85 |