Składniki:
2 chlebki ciabatta,
mozarella,
oliwa z oliwek,
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, czosnek - mogą być suszone ale lepiej świeże, sól
Jak przyrządzić?
1. Chlebki przekroić na dwie części2. Przyprawy zmiksować z oliwą - do takiej konsystencji, żeby było bardziej płynne niż pesto3. Chlebki posmarować oliwą z przyprawami, przykryć plastrami mozarelli4. Zapiekać ok. 15 min. w dobrze nagrzanym piekarniku
Potrzebne przybory:
deska do krojenia, nóż, miseczka do wymieszania oliwy i przypraw
Jak podawać?
najlepiej z świeżym pomidorkiem w plasterkach
Uwagi:
Można wykorzystać gotową przyprawę włoską - np. Kamis.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Katka |