Składniki:
60 dag parówek,
2 jajka,
5 łyżek mleka,
20 dag mąki,
po łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku,
olej do smażenia,
sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Żółtka roztrzepać z mlekiem i 5 łyżkami wody. Cały czas mieszając powoli wsypać mąkę. Białka ubić na sztywno, pianę dodać do ciasta wraz z posiekanymi ziołami, delikatnie mieszając (jeśli ciasto jest za rzadkie - wsypać nieco mąki). Parówki pokroić na kawałki długości 5 cm. Dużą ilość oleju rozgrzać w rondlu. Parówki zanurzać w cieście, smażyć na złoto, osączyć z tłuszczu. Podawać z surówką.
Smacznego :o)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | 820 kcal |
Autor | Julita |