Wakaron Rybcyka

Przepis kulinarny

Składniki:

Makaron penne pół opakowania, polska feta kanapkowa jedna kostka, duża śmietana 18%, jajco, sól, pieprz, bazylia albo ulubione zioła, najlepiej świeże. Można dodać zielone posiekane oliwki, tuńczyka z puszki i co tam się lubi. Ale to już nie jest wersja podstawowa.

Jak przyrządzić?

Makaron na osolony wrzątek, czas na opakowaniu /ok.8 min/.
Pokroić fetę w grube plastry, śmietanę wlać na ZIMNĄ patelnię i ogrzewać na małym ogniu. Po ustawieniu patelni na gazie dodać fetę i rozdrabniać delikatnie maltretując drewnianą łopatką. Ser powinien się rozpuścić w śmietanie. Doprawić pieprzem i ziołami. Dodać ew. oliwki bądź tuńczyka. Jedno i drugie próbowałem łączyć, ale dla mnie za bogaty smak. Makaron odcedzić, nie płukać. Na gorący wbić jajco. Śpiewać przy tym. Wlać gorącą zawartość patelni. Wymieszać. Jeść natychmiast,popijając winem ulubionym /Italczyk purysta dałby białe, ja lubię czerwońca,a i pod piwko jest cacy/.

Potrzebne przybory:

garnek, patelnia teflonowa, pała drewniana

Jak podawać?

duży talerz płaski, posypta se parmezanem

Uwagi:

DLA NIECIERPLIWYCH I LENI, dla ubogich /wersja podstawowa to ok 6 zeta na 3 kobitki lub 2 chłopków/, dla łakomczuchów.
Patelnia koniecznie TEFLON, bo sie przypali, sery lepkie som. Można dodać przed wymieszaniem posiekany szczypiorek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Kalorycznośćoj jest
Przybliżony koszt6 zł
Autorrybcyk

Wakaron Rybcyka: Podobne przepisy

Powiązane Tematy