Składniki:
Makaron penne pół opakowania, polska feta kanapkowa jedna kostka, duża śmietana 18%, jajco, sól, pieprz, bazylia albo ulubione zioła, najlepiej świeże. Można dodać zielone posiekane oliwki, tuńczyka z puszki i co tam się lubi. Ale to już nie jest wersja podstawowa.
Jak przyrządzić?
Makaron na osolony wrzątek, czas na opakowaniu /ok.8 min/.
Pokroić fetę w grube plastry, śmietanę wlać na ZIMNĄ patelnię i ogrzewać na małym ogniu. Po ustawieniu patelni na gazie dodać fetę i rozdrabniać delikatnie maltretując drewnianą łopatką. Ser powinien się rozpuścić w śmietanie. Doprawić pieprzem i ziołami. Dodać ew. oliwki bądź tuńczyka. Jedno i drugie próbowałem łączyć, ale dla mnie za bogaty smak. Makaron odcedzić, nie płukać. Na gorący wbić jajco. Śpiewać przy tym. Wlać gorącą zawartość patelni. Wymieszać. Jeść natychmiast,popijając winem ulubionym /Italczyk purysta dałby białe, ja lubię czerwońca,a i pod piwko jest cacy/.
Potrzebne przybory:
garnek, patelnia teflonowa, pała drewniana
Jak podawać?
duży talerz płaski, posypta se parmezanem
Uwagi:
DLA NIECIERPLIWYCH I LENI, dla ubogich /wersja podstawowa to ok 6 zeta na 3 kobitki lub 2 chłopków/, dla łakomczuchów.
Patelnia koniecznie TEFLON, bo sie przypali, sery lepkie som. Można dodać przed wymieszaniem posiekany szczypiorek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Kaloryczność | oj jest |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | rybcyk |