Składniki:
1 kg ładnej cielęcinki (tak żeby dało się ją pokroić w plastry),
1 duża cebula,
1 kubeczek śmietany 12%,
kostka bulionowa,
szczypta słodkiej i ostrej papryki,
sól, pieprz czarny w ziarnkach, pieprz czarny mielony,
zioła suszone: zioła prowansalskie, bazylia,odbrobina tymianku,
zioła świeże: bazylia, oregano
Jak przyrządzić?
Cielęcinę pokroić w plasty (grubość 1 cm) i rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem mielonym i ziołami prowansalskimi.Podsmażyć krótko na oliwie, nie rumienić.Podsmażone mięso umieścić w litrze bulionu, na oliwę po smażeniu wrzucić pokrojoną w plastry cebulę i zeszklić, nie rumienić. Dodać cebulę do mięska.dodać przyprawy (papryka słodka i pikantna do smaku, sól, pieprz w kulkach, szczypta tymianku, suszonej bazylii i ziół prowansalskich) oraz świeże zioła w ilości takiej jak kto lubi :)Dusić ok 1-1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się.Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i wodą oraz odrobiną (tylko odrobiną) cukru. Dokładnie zamieszać żeby nie było grudek, zagotować (uwaga, nie przypalić).
Uwagi:
Proponuję podawanie z makaronem typu grube rurki albo z młodym ziemniaczkiem :)Do popicia białe lub różowe wino :)Smacznego :)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Autor | Clue |