Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
0,5 kg białej kiełbasy,
0,5 kg pieczarek,
cebula,
0,25 kg żółtego sera /startego/,
kubek śmietany,
2 zupy w proszku grzybowe,
sól, pieprz, majeranek, tłuszcz do smażenia
Jak przyrządzić?
1. Białą kiełbasę upiec nieco wcześniej. Następnie pokroić w plasterki.
2. Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry, gotować w nieosolonej (!) wodzie przez 5 minut, odcedzić.
3. Cebulę pokroić w grubą kostkę, pieczarki na ćwiartki i przesmażyć na patelni.
4. Zupy rozmieszać w połowie wody z przepisu /najlepiej zupy na 1/2 litra wody/
5. Do płaskiej formy żaroodpornej wyłożyć obgotowane ziemniaki, na to rozłożyć równomiernie plasterki kiełasy, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie wyłożyć pieczarki z cebulą. Wszystko zalać rozmieszaną zupą /dodać do niej jeszcze śmietanę/. Wstawić do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na ok 40 min.
6. Otworzyć piekarnik , delikatnie wysunąć formę i wszystko posypać tartym, żółtym serem.
Zapiekać jeszcze 5 minut.
Jak podawać?
Na gorąco z sezonowymi surówkami.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | Anja |