Sk艂adniki:
2 woreczki ryzu,
1 puszka kukurydzy,
20 szt. oliwek (najlepiej mix zielonych i czarnych),
paczka suszonej cebulki,
8 paleczek krabowych surimi,
maly sloiczek majonezu,
ziola prowansalskie, oregano, sol, pieprz
Jak przyrz膮dzi膰?
Gotujemy ryz. Najlepiej gdyby byl to ryz sypki a nie w woreczkac gdyz wowczas nie ma on zdolnosci do klejenia sie, lepiej ugotowac go al dente. Po zagotowaniu ostudzic i wrzucic do miski,Nastepnie wrzucamy kukurydze z puszki, cebulke prazona lub suszona jak kto woli (ale nie cebulke smazona na patelni!)
Nastepnie kroimy oliwki (oczywiscie bez pestek) w koleczka.
Ostatni dorzut - pokrojone w drobna kostke paleczki krabowe surimi.
Dodajemy przyprawy by zaostrzyc aromat szczegolnie ziola prowansalskie i na koncu dodajemy majonez.
Wszystko mieszamy bardzo dokladnie, tak powstaje cudo-salatka, zycze Panstwu smacznego!
Potrzebne przybory:
produkty do przyrzadzenia, miska, lyzka do mieszania kuchenka gazowa lub elektryczna :P
Jak podawa膰?
w salaterkach, z oliwek i paluszkow krabowych mozna przyrzadzic jakas gustowna dekoracje, ale to juz pozostawiam Panstwa wyobrazni...
Kategoria dania | Sa艂atki i dania z warzyw |
---|---|
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | Garfi |