Składniki:
6 jabłek,
2 paczki herbatników,
2 galaretki owocowe,
1 szkl.cukru, 1 margaryna, 6 żółtek,
2 łyżki żelatyny
Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Jabłka utrzeć na dużych oczkach, odcisnąć sok i dodać do masy margarynowej. Żelatynę zalać dwiema lyżkami zimnej wody a następnie uzupełnić wrzącą wodą do połowy szklanki-rozpuścić. Wlać do masy jabłkowej.
Wyłożyć tortownice herbatnikami, wyłożyć na nie połowę masy i zalać tężejącą galaretka. Kiedy galaretka stężeje na dobre wykładamy na nia pozostałą część masy i zalewamy druga galaretką. Ciasto można urozmaicić owocami sezonowymi, szczególnie polecam truskawki i maliny, wówczas wykładami je na mase i zalewmy galaretkami.
Smacznego :)
Uwagi:
Ciasto jest lekkie mimo margaryny, kiedy damy owoce jest wręcz orzeźwiające :)
Należy pamiętać o odciśnięciu jabłek bo ciasto sie nie zetnie.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | *Kasia* |