Składniki:
Ciasto: 300g mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki kurkumy, 40g schłodzonego, pokrojonego masła
Farsz: 2 łyżki oleju, 1 cebula (drobno pokrojona), 2 ząbki czosnku (drobno pokrojone), 1 papryczka chilli, 350g ugotowanych ziemniaków, 75g groszku, sól + olej do smażenia
Jak przyrządzić?
1. Przesiać mąkę, połączyć z proszkiem, solą, kurkumą w sporej misce. Dorzucić masło i używając łapek wymieszać (masa ma przypominać okruszki chleba). Dodać 125ml wody - zrobi się miękkie, żółte ciasto. Pomiętolić parę minut, zrobić 8 kulek. Przykryć wilgotną szmatką lub ręcznikami papierowymi i odstawić na 30 minut.2. W międzyczasie podgrzewamy olej i smażymy cebulę, czosnek i paprykę jakieś 4 minuty. Dodajemy ziemniaki i gnieciemy całość widelcem. Dodajemy sól i groszek, mieszamy.3. W woku, frytownicy lub głębokiej patelni podgrzewamy olej. Z ciasto-kulek robimy placki o średnicy ok.10cm i nakładamy 1/8 farszu. Zwilżamy łapki i zawijamy brzegi placków. Smażymy jakieś 4 minuty aż samosy zrobią się złocisto-brązowe.
Potrzebne przybory:
Wok, frytownica lub głęboka patelnia
Jak podawać?
Moi znajomi wsuwają je trzymając w papierowych ręcznikach i ze szklanką wody w ręku (moja wersja jest bardziej pikantna), ale można pokusić się o ryż i surówki.
Uwagi:
Powyższy przepis jest przepisem podstawowym. Ja dorzucam jeszcze kukurydzę z puszki, kalafior i więcej papryczek chilli i czosnku, tak żeby w ryjek piekło,do tego pieprz i inne przyprawy. Im bardziej kolorowo tym lepiej. Samosy wyglądają jak rozpłaszczone kulki lub trójkąty. Czasem ciasto wewnątrz wychodzi surowe, dlatego zawsze je rozpłaszczam i używam frytownicy nagrzanej do 180 stopni. JEŚLI FARSZ WYDAJE SIĘ MDŁY LUB BEZ SMAKU, NALEŻY GO POSOLIĆ ;)
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | LeKsiA |