Składniki:
4 jaja,
10 dag orzechów włoskich łuskanych,
4 dag skórki pomarańczowej,
8 dag cukru,
2 dag tartej bułki,
2 dag tartej bułki do wysypania formy,
1 dag tłuszczu do posmarowania formy
Jak przyrządzić?
Posiekać skórkę pomarańczową. Orzechy zemleć w maszynce. Utrzeć żółtka z cukrem, wymieszać ze skórką pomarańczową. Ubić pianę, wyłożyć ją na żółtka. Wsypać orzechy i 2 dag bułki tartej, wymieszać lekko masę, włożyć ją do uprzednio przygotowanej formy, gotować 45 minut.
Jak podawać?
Ugotowany budyń wyłożyć na półmisek. Podać z sosem waniliowym.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |