Pancerne kotleciki

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, 1 jajo, przyprawy (sól, pieprz, mielona ostra papryka, vegeta, bazylia), pół szklanki mielonych orzechów, 25 dag nietłustego boczku, czerwone wytrawne wino

Jak przyrządzić?

Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do talerzyka, zalewamy winem i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. Mielone mięso łączymy z jajkiem i przyprawami (to drugie według uznania), formujemy następnie w kotoleciki - muszą być małe. Do każdego z kotletów wkładamy po kawałku boczku, następnie obtaczamy kotlety w orzechach aby utworzyły zwartą skorupę. Tak przygotowany półprodukt grillujemy ok. 30 min. Polecam z dipem ziołowym.

Potrzebne przybory:

na pewno ręce no i grill

Jak podawać?

Podawać od razu po grillowaniu na talerzach o średnicy od 8 do 20 cm, nie chować bo zimne niedobre!

Uwagi:

Idealne jako alternatywa dla tradycyjnej kiełbachy z grilla, dobre pod piwo i tzw. Ducha puszczy. Możemy przysmak ten "podsunąć" wegetarianinowi, bo wyglądem przypomina kotlet sojowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje8
Przybliżony koszt20 zł
AutorHultaj podjadek

Pancerne kotleciki: Podobne przepisy

Pancerne kotleciki: wypróbuj również

Powiązane Tematy