Składniki:
1 kg mielonego mięsa, 1 jajo, przyprawy (sól, pieprz, mielona ostra papryka, vegeta, bazylia), pół szklanki mielonych orzechów, 25 dag nietłustego boczku, czerwone wytrawne wino
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do talerzyka, zalewamy winem i odstawiamy na 8 godzin do lodówki. Mielone mięso łączymy z jajkiem i przyprawami (to drugie według uznania), formujemy następnie w kotoleciki - muszą być małe. Do każdego z kotletów wkładamy po kawałku boczku, następnie obtaczamy kotlety w orzechach aby utworzyły zwartą skorupę. Tak przygotowany półprodukt grillujemy ok. 30 min. Polecam z dipem ziołowym.
Potrzebne przybory:
na pewno ręce no i grill
Jak podawać?
Podawać od razu po grillowaniu na talerzach o średnicy od 8 do 20 cm, nie chować bo zimne niedobre!
Uwagi:
Idealne jako alternatywa dla tradycyjnej kiełbachy z grilla, dobre pod piwo i tzw. Ducha puszczy. Możemy przysmak ten "podsunąć" wegetarianinowi, bo wyglądem przypomina kotlet sojowy.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Hultaj podjadek |