Składniki:
Ciasto:
- 20 dag maku
- 6 jaj
- 13 dag margaryny do pieczenia
- 6 łyżek kaszy mannej
- 40 dag startych jabłek
- pół opakowania proszku do pieczenia
- 30 dag cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Masa czekoladowa:
- 3 łyżki kakao czystego
- 3 łyżki cukru pudru
- pół kostki magaryny
- jajko
Jak przyrządzić?
Na wstępie sparz mak, czyli: wsyp mak do garnka, zalej go wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, natępnie odcedź i ostudź. Przestudzony mak przepusćić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach dwa razy.
- Zetrzyj jabłka obrane ze skórki na tarce o dużych oczkach. (ja biorę albo 6 średnich jabłek albo 4 duże i wtedy zazwyczaj jest to zbliżona pożądana ilość jabłek startych).
- Do miski daj margarynę i wsyp cukier puder. Utrzyj to na gładką masę dodając po 1 żółtku (ręcznie lub mikserem) a białka oddzielaj do osobnego wysokiego naczynia.
- Do gładkiej utartej masy dodaj proszek do pieczenia, cukier puder, kaszę manną, jabłaka starte i mak. Wymieszaj to łyżką.
- Białka z jajek ubij na sztywną pianę, dodaj do wymieszanej masy i delikatnie wymieszaj z nią.- Powstałą masę ciastową wylej na uprzednio przygotowaną formę do pieczenia (blacha prostokątna wyłożona papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem i obsypana bułką tartą).
- Wstaw blachę z ciastem do rozgrzanego piekarnika 180 stopni C i piecz 60 minut.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto, niech ostygnie.
Przygotuj masę czekoladową:
- Do garnka daj margarynę niech się rozpuści na wolnym ogniu, dodaj cukier puder i kakao, wbij całe jajko i szybko mieszaj aby się nie ścięło. Chwilę pogotuj i gorącą wylej na ciasto. Umiejętnie operując blachą rozlej masę na całym wierzchu ciasta.
Po przestygnieciu masy wstawić ciasto do lodówki.
Potrzebne przybory:
Maszynka do mielenia, tarka do warzyw, mikser do ciast,łyżka, garnek wysoki, miska do przygotowania ciasta.
Jak podawać?
Doskonałe na podwieczorek z kawą lub kakao, a także mlekiem, do ugoszczenia znamienitych gości.
Nie kładźcie pokrojonego cista piętrowo! Każdy kawałek ciasta powinien stać pojedynczo na tacy, jeden obok drugiego.
Ciasto naprawdę pyszne.
Smacznego i miłego pieczenia!
Uwagi:
Do masy ciastowej można dodać także rodzynki, orzechy jak kto woli.
Jeśli ciasto Wam zasmakuje proponuję przygotować więcej porcji makowych zmielonych i poporcjowane trzymać w zamrażalniku, bo z makiem jest najwięcej zabawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 35 - 42 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | Hajduczek |