Składniki:
1/2 kg schabu,
1/2 kg ziemniaków,
3 jajka,
100 ml śmietany,
20 dag mąki,
sól, pieprz, czosnek, papryka ostra.
Jak przyrządzić?
Schab pokroić na kotlety, lekko rozbić, przyprawić czosnkiem, solą, papryką i odstawić na dwie godziny. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć z nich sok, dodać jaja, czosnek, (można vegety zamiast soli), pieprz, mąkę, śmietanę żeby powstało ciasto jak na placki ziemniaczane. Schab panierować w cieście ziemniaczanyni, smażyć na wolnym oniu tak długo aż będą złote i chrupiące. Podawać z dipami lub kwaśną śmietaną.
Uwagi:
Ciasto ziemniaczane nakładać szczelnie.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | 4-5 |
Autor | assiek |