Składniki:
1 paczka bialego sera tofu,
pieczarki /tyle, ile sie lubi/,
1 wielka cebula,
3 lyzki keczupu,
2 lyzki sosu sojowego,
2 lyzki oleju,
pol lyzeczki papryki slodkiej,
szczypta kminku, pieprzu,
pol lyzeczki curry,
puszka korzonkow sojowych
Jak przyrządzić?
Tofu pokroić w kostke, wrzucić do miseczki, zalać olejem i sosem sojowym, dodać pieprz, papryke slodka i kminek. Odstawić na pol godziny. Na patelni podsmazyc cebule, dodac pokrojone pieczarki i dusic az odparuje sok z pieczarek. Dodac tofu i curry, dorzucic korzonki sojowe i dusić jeszcze 10-15 minut. Pod koniec zalac wszystko keczupem i wymieszac.
Jak podawać?
Podawać z ryzem. Smakuje wysmienicie jako danie obiadowe.
Uwagi:
Jesli ktoś nie lubi kminku, mozna z niego zrezygnowac. Swieze pieczarki mozna zastapic tymi z puszki, ale naturalnie lepiej smakuja swieze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | ewi |