Placki po węgiersku iwosi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Placki:
- pół kilo ziemniaków
- mąka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej

Sos:
- pół kilo mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie),
- olej

- śmietana

Jak przyrządzić?

Placki:
Ziemniaki albo zetrzeć na tarce, albo wrzucić do robota kuchennego. Starte, pomieszac z mąką, jajkami, ażeby wyszła jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni, z jednej i z drugiej strony, aż będą zarumienione; złoto-brązowe.

Sos:
Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.

Potrzebne przybory:

Patelnia, (najlepiej dwie), kubek, łyżka, nóż, tarka/robot kuchenny, przyrząd do rozgniatania czosnku.

Jak podawać?

Na placek lejemy sos. Przykrywamy drugim plackiem. Wszystko polewamy śmietaną, pieprzymy i solimy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-5
Kalorycznośćbardzo wysoka
Przybliżony koszt7 zł
Autoriwosia

Placki po węgiersku iwosi: Podobne przepisy

Placki po węgiersku iwosi: wypróbuj również

Powiązane Tematy