Składniki:
Placki:
- pół kilo ziemniaków
- mąka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej
Sos:
- pół kilo mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- przecier pomidorowy,
- przyprawy (oregano, bazylia, zioła prowansalskie),
- olej
- śmietana
Jak przyrządzić?
Placki:
Ziemniaki albo zetrzeć na tarce, albo wrzucić do robota kuchennego. Starte, pomieszac z mąką, jajkami, ażeby wyszła jednolita masa o konsystencji gęstej śmietany. Smażyć na rozgrzanym oleju placki wielkości dłoni, z jednej i z drugiej strony, aż będą zarumienione; złoto-brązowe.
Sos:
Poszatkowaną cebulę smażyć na rozgrzanym oleju. Gdy sie zeszkli i zacznie sie ruzmienic, włozyć na patelnię rozdrobnione mielone mięso. Usmażyć. Dodać w połowie smażenia rozgnieciony czosnek. W kubku wymieszać montewką lub łyżką przecier pomidorowy (cały słoiczek) z wodą. Wymieszany roztwór wlewamy na usmażone mięso. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Pod koniec, gdy woda już w połowie odparuje, dodajemy przyprawy, solimy do smaku.
Potrzebne przybory:
Patelnia, (najlepiej dwie), kubek, łyżka, nóż, tarka/robot kuchenny, przyrząd do rozgniatania czosnku.
Jak podawać?
Na placek lejemy sos. Przykrywamy drugim plackiem. Wszystko polewamy śmietaną, pieprzymy i solimy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 |
Kaloryczność | bardzo wysoka |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | iwosia |