Składniki:
3 jajka, 1/2 kg. matiasów, 3 cebule, 3 buraki, 3 ziemniaki, majonez, pieprz, sól.
Jak przyrządzić?
Śledzie pokroić w kostkę, jajka ugotować na twardo i potrzeć na tarce o grubych oczkach, cebule drobno pokroić, buraki ugotować, potrzeć na grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zimne potrzeć na tarce ogrubych oczkach. Składniki układać warstwami. Miskę wysmarować majonezem i ułożyć połowę śledzi, cebuli, buraków, ziemniaków - posmarować majonezem - warstwy powtórzyć. Wierzch posmarować majonezem i posypać potartymi jajkami. Warstwy solić i pieprzyć.
Uwagi:
Sałatkę przed podaniem najlepiej schłodzić.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 10 |
Autor | Czarna Mamba |