Składniki:
Biszkopt z 6 jaj
Masa 1:
2 Kubusie małe lub Pysie o smaku marchwiowo-jabłkowo-malinowy lub z bananem, 2 budynie śmietankowe, 1/2 kostki margaryny.
Masa 2:
1/2 l kremówki, 2 łyżki cukru pudru.
Masa 3:
3 paczki herbatników, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, woda.
Lukier:
3 łyżki cukru pudru, sok z 1/2 cytryny.
Jak przyrządzić?
Na kubusiach ugotować budyń, do gorącego budyniu dodać margarynę. Mieszać do jej rozpuszczenia i wylać gorący budyń na biszkopt.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wylać na ostudzoną masę kubusiową.
Herbatniki maczać w soku cytrynowym lub kwasku cytrynowym rozpuszczonym w wodzie. Namoczone herbatniki ułożyć na bitej śmietanie. Polać lukrem.
Lukier: składniki ucieramy dokładnie w jedną stronę,aż zaczną się tworzyć pęcherzyki.
Uwagi:
Do bitej śmietany można dodać rozpuszczonej żelatyny na 3/4 szklanki wody i 2 łyżeczki żelatyny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Autor | pela |