Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 30 dkg pieczarek
- 2 cebule
- 0,5 kg cukinii
- 5 kiszonych ogórków
- 2 marchewki
- garść makaronu
- sól, pieprz, inne lubiane przyprawy (np. do gulaszu)
Jak przyrządzić?
Podsmażyć posiekaną cebulę z pokrojonymi w kosteczkę piersiami kurczaka. W międzyczasie wrzucić pokrojone pieczarki. Do podsmażonego - dolać wody i zaczynać dusić na niewielkim ogniu. Po ok. 7 min. wkroić kosteczki z cukini i ogórka oraz marchewkę w talarkach. Wsypać garść surowego makaronu (niezbyt gtubego) i wymieszać. Wszystko razem dalej dusić, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody (ok. 15 min.). Na końcu doprawić do smaku.
Potrzebne przybory:
duża patelnia lub brytfanka, deska do krojenia, nóż.
Jak podawać?
Można jeść samemu, bezpośrednio po przyrządzeniu. Można też podawać do ziemniaków lub ryżu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | iwosia |