Składniki:
5 dag mąki, 15 dag cukru pudru, 3 łyżki miodu, 5 dag margaryny, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajo, 5 łyżek śmietany.
Masa budyniowa: 1/2 l mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 cukry waniliowe, 25 dag tłuszczu, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny.
Polewa: 5 dag tłuszczu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, ciasto wyłożyć na blaszkę i upiec do 30 minut (lepiej sprawdzić, czy już jest dobre, jak nie to piec jeszcze z 10 minutek).
Masa: mleko, mąki, cukier - ugotować budyń, jak wystygnie dodać pozostałe utarte składniki.
Polewa: wszystkie składniki zagotować ze sobą.
Jak podawać?
Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Emilka |