Składniki:
0,5 kg krewetek; 3 torebki ryżu; 3 jajka; mąka; sól; sok z cytryny.
Jak przyrządzić?
Krewetki obrać z pancerzyków i wrzucić na 30 min. do lekko osolonej zimnej wody z odrobiną soku z cytryny. Jajka wymieszać z mąką i posolić do smaku, ale niewiele. Ciasto musi mieć dość gęstą konsystencję. Krewetki dobrze obtoczyć w cieście jajecznym i smażyć na głębokim oleju ok. 2 minut. Podawać z ugotowanym ryżem i sosem słodko kwaśnym.
Uwagi:
U nas najczęściej spotykamy krewetki mrożone, już przygotowane do smażenia, ale ja polecam jeszcze nie "oprawione". Dodatkowo usuwam z nich przewód pokarmowy, bo często jest tam w połowie przetrawiony plankton, którym się nie zachwycam.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | aenigma |