Składniki:
- duży kurczak
- 1 kg cytryny
- mięta świeża
- sól
- pieprz
- czerwona papryka, słodka
- oliwa
- woda
Jak przyrządzić?
Dzień przed pieczeniem przygotowywujemy kurczaka: myjemy porządnie, następnie nacieramy go oliwą; posypujemy solą, pieprzem i papryką. Potem przygotowujemy cytryny z miętą: bierzemy dwie lub trzy (zależy ile się zmieści do środka kurczaka), kroimy w "16", miętę siekamy nie za drobno i mieszamy z cytryną. Całość wkładamy do środka kurczaka. Pozostałe cytryny kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia żaroodpornego, kładziemy na to kurczaka, posypujemy dodatkowo mietą. Tak przyrządzonego wstawiamy do lodówki na noc. Tuz przed pieczeniem podlewamy odrobiną wody, żeby się nie przypalił. Pieczemy ok. godziny, półtorej zależnie od wielkości kurczaka; w temperaturze ok. 200 stopni.
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z ryżem i surówką :-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | eva |