Kurczak po marokansku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Piers z kurczaka (opcjonalnie z indyka), 3 dojrzale pomidory (4 do piersi z indyka), torebka ryzu (100 gram),zabek (2 na piers indycza) czosnku (mozna z niego zrezygnowac), przyprawy (najwazniejsza jest curry, ja dodaje takze sol (cebulowa lub czosnkowa), pieprz, papryke ostra), olej badz oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić?

Pokroj piers w kostke, zwroc szczegolna uwage na ewentualne blony ktore moga potem nieestetycznie wygladac, ja tez odkrawam tluszcz. Wloz do jakiegos naczynia i posyp przyprawami dokladnie mieszajac, tak zeby wszystkie kawalki piersi byly nimi obtoczone. Odstaw na kilkanascie minut w czasie ktorych sparz pomodory i obierz ze skorki, nastepnie pokroj w osemki badz w kostke. Odstaw. Na patelnie z podgrzanym olejem (3 lyzki stolowe, w razie potrzeby mozna dac wiecej) poloz kurczaka z przyprawami i smaz az sie usmazy :) wazne zeby byl lekko przypieczony. W tym czasie zacznij gotowac ryz. Potem dodaj do kurczaka pomidory, przykryj pokrywka i dus przez 10-20 minut co pewnien czas mieszajac, tak zeby pomidory sie rozgotowaly i pozostal z nich tylko sok. Do tego dodaj ryz i wymieszaj tak zeby ryz wchlonal troche soku, dus jeszcze przez chwile az caly sok sie wchlonie a danie bedzie lekko "wilgotne". Ryz powinien nabrac pomaranczowej barwy (od przypraw i soku z pomodora). Cale danie powinno wygladac nieco "brejowato" tzn. nie powinno byc juz kawalkow pomidorow, a ryz i mieso powinny miec te sama barwe.

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, ostry noz, dwa glebokie talerze badz miski (na pokrojonego kurczaka i na pomidory), patelnia, lopatka najlepiej drewniana do mieszania.

Opcjonalnie partner badz dzieci do pomocy :)

Jak podawać?

Je sie wlasciwie bez dodatkow, chociaz niektorzy lubia zagryzac swieza, posmarowana maslem bagietka lub bulka.

Uwagi:

Specyfika kurczaka po marokansku jest to ze w zaleznosci jakich przypraw uzyjemy, za kazdym razem ma nieco inny smak. Tylko od Ciebie zalezy jakie przyprawy do niego dodasz (osobiscie lubie duzo curry, chociaz znam milosnikow ostrej papryki, pieprzu badz roznego rodzaju egzotycznych przypraw) wazne zeby mialy wyrazisty smak.
Do kurczaka po marokansku mozna dodac takze pokrojonego w kostke ananasa.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4 porcje
Kalorycznośćśrednio
Przybliżony koszt10 zł
Autorrdza

Kurczak po marokansku: Podobne przepisy

Kurczak po marokansku: wypróbuj również

Powiązane Tematy