Sk艂adniki:
- cebula 1 lub wiecej,
- czosnek 1 glowka lub mniej lub wiecej,
- oliwa 1/2 szklanki,
- pomidory w zalewie (dwie puszki)lub w sezonie swieze pomidory,
- lyzka lub wiecej przecieru pomidorowego (niekoniecznie),
- bazylia (1 peczek lub 2 lyzki suszonej),
- sol,
- pieprz,
- odrobina cukru,
- woda, jesli potrzeba,
- wolowe mieso mielone (niekoniecznie),
- pieczarki (niekoniecznie),
- troche fantazji.
Jak przyrz膮dzi膰?
Pokroic bardzo drobno cebule (ilosc wg uznania) i czosnek (ilosc wg uznania). Dusic bez przykrycia w oliwie z oliwek az sie zrobia szkliste, NIE RUMIENIC. Dodac pomidory w zalewie, moga byc w calosci, wtedy zmiksowac lekko lub krojone, razem z zalewa. Dodac bazylie mozna zmiksowac z sosem lub pokroic, sol, pieprz. Mozna dodac troche przecieru pomidorowego i odrobine cukru do smaku. Jesli sos jest za gesty dolac wody. Gotowac na malenkim ogniu, raczej pod przykryciem (uchylonym), bo pryska, przynajmniej pol godziny (oryginalny przepis mowi o 2 godzinach).To jest baza do ktorej mozna dodac: zmielone wolowe mieso przesmazone na patelni i odlane z tego co wyciekniepodsmazone pieczarki rozne inne dodatki Taki sos mozna uzyc do pizzy i wszelkiego rodzaju makaronow, z miesem wolowym to typowy sos do lasagne. Jesli do takiego sosu bez miesa i bez pieczarek dodamy smietany kremowki i wodki bedzie to swietny sos do makaronu (najlepszy do rurek).Smacznego!
Jak podawa膰?
Sos nadaje sie do pizzy, roznych makaronow, z miesem jest swietny do lasagna.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | ania |