Składniki:
1 szklanka wody mineralnej (najlepiej niegazowana),
1 szklanka przecieru pomidorowego (dokładnie przetartego przez sitko z drobną siateczką),
pieprz,
sól,
majeranek,
2 liście laurowe,
papryka ostra,
oregano
Jak przyrządzić?
1. Szklankę wody zagotować w dość dużym rondelku.2. W międzyczasie w osobnym pojemniku przygotować mieszankę przyprawową. Do pojemnika odlać trochę wody z rondla, następnie kolejno dodawać 2 czubate łyżki stołowe papryki ostrej, szczyptę soli, pieprzu, majeranku, oregano, dodać 2 listki laurowe. Przykryć pojemnik przykrywką i pozostawić tak na ok. 10 min.3. Gdy woda się zagotuje, należy powoli mieszając, zlewać ze szklanki przecier pomidorowy. Ok. 5 min mieszać w rytmicznym tempie.4. Po wykonaniu wyżej opisanej czynności do rondla z prawie gotowym sosem dodać należy mieszankę przyprawową.5. Wszystko dokładnie wymieszać i poczekać aż do ostygnięcia.6. Następnie Sos Allequazarro-Dominikanos zagotować ponownie. Sos jest gotowy do ozdobienia wytwornej potrawy lub tradycyjnego spaghetti. Smacznego!!!
Uwagi:
Aby sos nabrał odpowiedzniej konsystencji, przy dolewaniu przecieru pomidorowego trzeba rytmicznie go mieszać.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | Tita |