Składniki:
1/2 szklanki ryżu,
20 czarnych oliwek,
15 dag słodkiej kukurydzy z konserwy,
garść rodzynek,
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka soku z cytryny,
1/2 łyżeczki przyprawy curry,
cukier i biały pieprz do smaku
Jak przyrządzić?
Ugotowany na sypko i zimny ryż wymieszamy w misce z pokrojonymi na kółeczka oliwkami, kukurydzą i umytymi rodzynkami; dodamy curry, szczyptę białego pieprzu, sok z cytryny, cukier do smaku i oliwę. Wymieszamy znowu i... gotowe.
Jak podawać?
Na zimno, jak wszystkie sałatki (dla odchudzających się jako lekką kolację).
Uwagi:
Przygotujemy godzinę przed podaniem (można i dzień) i schłodzimy w lodówce.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 18 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Iris |