Składniki:
3 litry wody, 3 białe kiełbasy, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, pół torebki barszczu białego Knorra,i pół torebki żurku, łyżka mąki pszennej, śmietana, ziele angielskie, listek bobkowy, sól, pieprz, czosnek, majeranek
Jak przyrządzić?
Białą kiełbasę ugotować, wyjąć z wywaru. Do wywaru dodać pokrojone warzywa w kostkę, listek, ziele, zupy w proszku, mąkę, rozbełtać w małej ilości wody, aby nie było grudek, dodać śmietanę słodką, jeszcze wymieszać, jak warzywa będą miękkie, wlać to do wywaru, wymieszać, dodać przyprawy, czosnek, majeranek. Kiełbasę pokroić - jak kto lubi i zupę zagotować.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, garnek 5-litrowy
Jak podawać?
W głębokim talerzu udekorowane zieleniną.
Uwagi:
Każdy może ten przepis sam udoskonalić wg własnego smaku. Jak ktoś lubi gęste, to może dodać więcej mąki, ale to jest idealna zupa dla początkujących, bo zawsze wyjdzie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Tina |