Niestety, w tym roku jesień znowu przyszła. Mimo wciąż żywych wspomnień o lecie zimno coraz bardziej doskwiera. Cóż nam pozostaje? Smaczne jedzenie i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej połączyć te przyjemności. Nowa pora roku, "zimojeś", to idealny czas na pożywne zupy. Proponujemy sycący i aromatyczny krem ziemniaczany. Oczywiście można ugotować zwykłą kartoflankę, ale poniższy przepis stanowi miłą odmianę i bazując na tradycyjnych składnikach nadaje ziemniakowi szlachetniejszego charakteru.
Składniki:
6 dużych ziemniaków (60-70 dag),
1 porcja włoszczyzny,
1/3 szklanki śmietany 18-procentowej,
1 nieduża cebula,
1 żółtko,
1 łyżka masła,
3 łyżeczki Vegety,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki, cebulę i włoszczyznę obieramy i płuczemy.
Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
Dokładamy cebulę i włoszczyznę w całości.
Wlewamy tam 6 szklanek wody, dodajemy masło, Vegetę, sól i pozostałe przyprawy.
Gotujemy pod przykryciem około 40 minut , a następnie wyjmujemy włoszczyznę, cebulę, ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.
Resztę miksujemy.
Żółtko mieszamy w miseczce ze śmietaną i odrobiną ciepłej zupy.
Zaprawę wlewamy do garnka i całość delikatnie mieszamy.
Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
Jak podawać?
Zupę krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypujemy natką pietruszki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |