Krem ziemniaczany - Przepis

Przepis kulinarny
Krem ziemniaczany Zobacz 5 zdjęć

Niestety, w tym roku jesień znowu przyszła. Mimo wciąż żywych wspomnień o lecie zimno coraz bardziej doskwiera. Cóż nam pozostaje? Smaczne jedzenie i spotkania z przyjaciółmi. Najlepiej połączyć te przyjemności. Nowa pora roku, "zimojeś", to idealny czas na pożywne zupy. Proponujemy sycący i aromatyczny krem ziemniaczany. Oczywiście można ugotować zwykłą kartoflankę, ale poniższy przepis stanowi miłą odmianę i bazując na tradycyjnych składnikach nadaje ziemniakowi szlachetniejszego charakteru.

Składniki:

6 dużych ziemniaków (60-70 dag),
1 porcja włoszczyzny,
1/3 szklanki śmietany 18-procentowej,
1 nieduża cebula,
1 żółtko,
1 łyżka masła,
3 łyżeczki Vegety,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 liść laurowy,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki, cebulę i włoszczyznę obieramy i płuczemy.

Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

Dokładamy cebulę i włoszczyznę w całości.

Wlewamy tam 6 szklanek wody, dodajemy masło, Vegetę, sól i pozostałe przyprawy.

Gotujemy pod przykryciem około 40 minut , a następnie wyjmujemy włoszczyznę, cebulę, ziarna ziela angielskiego i liść laurowy.

Resztę miksujemy.

Żółtko mieszamy w miseczce ze śmietaną i odrobiną ciepłej zupy.

Zaprawę wlewamy do garnka i całość delikatnie mieszamy.

Podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.

Jak podawać?

Zupę krem podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypujemy natką pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt10 zł

Krem ziemniaczany: Podobne przepisy

Krem ziemniaczany: wypróbuj również

Powiązane Tematy