Składniki:
1 kg sera twarogowego, 20 dag masła, 10 dag rodzynków, 5 dag orzechów włoskich bez łupin, 5 dag fig suszonych, 150 ml śmietany, 3 żółtka gotowane, 25 dag cukru pudru, 5 dag twardej czekolady, 4 dag smażonej skórki pom., olejek waniliowy
Jak przyrządzić?
Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Masło utrzeć z cukrem i przetartymi żółtkami, połączyć ze zmielonym serem, śmietaną, opłukanymi rodzynkami, orzechami, pokrojonymi w paseczki figami, skórką pomarańczową i olejkiem. Przygotowaną masę nałożyć do formy i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Formę przed podaniem zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć na półmisek i posypać startą czekoladą.
Jak podawać?
Jako deser do gorzkiej herbatki.
Uwagi:
Jako formy możemy użyć miski lub prostokątnej foremki do ciasta. Ja wykładam formę folią przezroczystą, aby bez problemów wyjąć paschę. Odwracamy "do góry nogami".
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | srednia |
Autor | Alicja26 |