Składniki:
15 g drożdży, 1000 g mąki pszennej, 200 g mąki żytniej (gruboziarnistej), ok. 3 szklanek mleka cieplutkiego, 2 jajka, łyżeczka cukru i łyżeczka soli, łyżeczka kurkumy, curry, ziół (jak oregano, estragon, prowansalskie itp.)
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypujemy do baaardzo dużej miski i dokładnie mieszamy dwa rodzaje. Drożdże kruszymy, dodajemy cukier i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy, aż się rozpuszczą, i przelewamy do zagłębienia w mące. Przykrywamy ściereczką. Miskę najlepiej postawić na gorącym termoforze na ok. 15 min. Potem wbijamy jedno jajko, dodajemy stopniowo resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Potem dodajemy drugie jajo i dalej wyrabiamy bardzo intensywnie, aż pojawią się pęcherzyki. Wyrobione ciasto odstawiamy do miski na termoforze na ok. 1 h, aż będzie olbrzymie! Potem dzielimy na trzy części. Wałkujemy na grubość większą niż 0,5, ale mniejszą niż 1 cm. Kładziemy na duże blachy pokryte papierem do piecznia. Wystające brzegi zwijamy i lekko przyklepujemy (takie ekstragrube brzeżki ;P). Pizzę smarujemy sosem pomidorowym i dajemy ulubione składniki.
Potrzebne przybory:
duża micha, filiżanka, szklanka, łyżka, wałek, blachy do pieczenia i papier do pieczenia
Jak podawać?
Na ciepło z keczupem, musztardą i solą (do smaku).
Uwagi:
Składniki zależą od gustu. Każdą pizzę można zrobić na inny sposób. Ja np. jedną robię z salami, pomidorami, kukurydzą, cebulą. Drugą z kurczakiem, papryką, pomidorami, pieczarkami, brokułami, a trzecią z tuńczykiem, ananasem, oliwkami, porem. Wszystie posypuję przyprawą do kuchni włoskiej, bazylią, papryką.Piec w ok. 200 stopniach w zwykłym piekarniku. Z termoobiegiem 175.Pizze wychodzą ogromne (dla łasuchów :)) i przepyszne.Smacznego!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | zirelh |