Składniki:
3 średnie cebule,
3 ząbki czosnku,
3-5 lyżeczek bazylii,
2-4 łyżeczki oregano,
1 słoiczek koncentratu pomidorowego lub 4 świeże pomidory,
1 szklanka bulionu (może być z kostki, najlepiej wołowy),
2 łyżki oliwy,
szczypta soli, pieprzu i cukru
Jak przyrządzić?
Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać bazylię i oregano. Całość zalać bulionem i gotować, aż zmiękną przyprawy. Następnie dodać koncentrat. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Jak podawać?
Sos podować z makaronem i mięsem mielonym wołowym, całość dania posypać mozzarellą. Sos ten znakomicie pasuje również jako sos do przygotowania pizzy, lasagne oraz chilli con carne. Jeżeli będziecie wykorzystywać go do lasagne, to należy pamiętać, że makaron nie może stykać się z tym sosem, ponieważ przez zawartość pomidorów makaron się nie ugotuje. Najlepiej oddzielić go serem, pieczarkami lub mięsem (koniecznie wołowym).
Uwagi:
Jeżeli ktoś lubi bardziej aromatyczne potrawy, wówczas można dodać więcej bazylii i oregano. Życzę smacznego.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anginsana |