Składniki:
50 dag płatów śledziowych solonych (moczyć 15 minut w wodzie), 50 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 bułka czerstwa (namoczyć w mleku), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Olej do smażenia.
Zalewa: 6 szkl. wody, 1 szkl. octu, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie (5 sztuk), listek laurowy - zagotować.
Jak przyrządzić?
Śledzie, mięso, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić. Dodać jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy formować rureczki około 7 cm długości, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiany kolor. Usmażone ciuliki poukładać w słoikach, zalać gorącą zalewą, zakręcić, a następnie pasteryzować 15 minut.
Potrzebne przybory:
garnek, łyżka, patelnia, słoiki.
Uwagi:
Ciuliki są gotowe do spożycia po 3 dniach, my przygotowujemy je z każdej wyfiletowanej ryby. Można je przechowywać bardzo długo. Polecam szczególnie do wódeczki.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 25 zł |
Autor | ula |