Ciuliki

Przepis kulinarny

Składniki:

50 dag płatów śledziowych solonych (moczyć 15 minut w wodzie), 50 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 1 bułka czerstwa (namoczyć w mleku), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Olej do smażenia.
Zalewa: 6 szkl. wody, 1 szkl. octu, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka soli, ziele angielskie (5 sztuk), listek laurowy - zagotować.

Jak przyrządzić?

Śledzie, mięso, cebulę, odciśniętą bułkę zmielić. Dodać jajka i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy formować rureczki około 7 cm długości, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiany kolor. Usmażone ciuliki poukładać w słoikach, zalać gorącą zalewą, zakręcić, a następnie pasteryzować 15 minut.

Potrzebne przybory:

garnek, łyżka, patelnia, słoiki.

Uwagi:

Ciuliki są gotowe do spożycia po 3 dniach, my przygotowujemy je z każdej wyfiletowanej ryby. Można je przechowywać bardzo długo. Polecam szczególnie do wódeczki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Przybliżony koszt25 zł
Autorula

Ciuliki: Podobne przepisy

Powiązane Tematy