Składniki:
4 ozory wieprzowe, dwie średnie cebule, wegeta, pieprz biały, śmietana 18% lub więcej (jak kto woli), ćwierć kostki masła, oliwa, łyżka mąki wrocławskiej, dwie łyżki musztardy stołowej
Jak przyrządzić?
Ozory gotujemy z dodatkiem soli lub wegety ok. 2 godzin, po czym obieramy ze skórki. Cebulę smażymy na maśle z dodatkiem oliwy do miękkości. Z wody i wegety robimy wywar, dodajemy trochę masła (ok. 1 łyżki), pieprz do smaku, musztardę, podsmażoną cebulę i dusimy to ok. 10-15 minut, po czym zagęszczamy sos mąką ze śmietaną. Podajemy z gotowanym makaronem. Ozory możemy pokroić na plastry.
Jak podawać?
Z gotowanym makaronem świderki (al dente).
Uwagi:
Niech nikt nie mówi, że ozory są wstrętne lub obrzydliwe (bo zdarzają się takie komentarze, to typowi laicy tak piszą), ale jeżeli ktoś tak uważa, to niech zastąpi ozory cielęcymi bitkami smażonymi jak schabowy. Smacznego.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Zigi |