Składniki:
Ciasto: 1,5 kostki margaryny, 0,75 szkl. piwa, 3 szkl. mąki. Masa: 1 l mleka, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, zapach waniliowy
Jak przyrządzić?
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać startą na tarce margarynę, połączyć ją z mąką, dodać piwo i szybko zagnieść luźne ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Upiec dwa placki w prostokątnej blaszce w temp. 220 stopni na złoty kolor. Masa: Odlać szklankę mleka, resztę zagotować z cukrem, do odlanego mleka dodać budynie i zapach, wlać do gotującego się mleka i gotować jeszcze chwilę. Na wystygnięty placek wylać jeszcze ciepły, ale nie gorący budyń, przykryć drugim i posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, bo wtedy placki zmiękną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | podstawa |