Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 2 żółtka,
- całe jajo,
- kostka margaryny "Kasia",
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 3 szklanki cukru pudru.
Składniki budyniu:
- 3 szklanki mleka,
- 2 budynie waniliowe.
Jak przyrządzić?
Ciasto zagniść i podzielić na dwie części, jedną z nich położyć na blaszkę (ja piekę w prodiżu), ułożyć mus z jabłek (z cynamonem i goździkami). Zalać gorącym budyniem i przykryć drugim ciastem-będzie mięciutkie, ale nawet jeśli nie uda się go położyć w całości, po upieczeniu nie będzie widać łączeń, także nie przejmujcie się. Nałuć widelcem. Piec 45 minut w temperaturze 160-180 C.
Potrzebne przybory:
Prodiż.
Jak podawać?
Pyszna na ciepło.
Uwagi:
To ciasto zawsze mi się udaje i jest przepyszne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dużo |
Autor | Kasiulek10 |