Składniki:
MIĘSO:
- 2 piersi z kurczaka lub 30 dkg piersi z indyka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki stołowe wódki
SOS:
- 6 płaskich łyżek cukru
- 3 łyżki octu (10% spirytusowy)
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki wody przegotowanej
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
JARZYNY:
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża papryka czerwona (lub po kawałku czerwonej, zielonej i pomarańczowej - bdzie bardziej kolorowo)
- 10 cm kawałek białej części pory
- 1 średnia cebula
- 2 średnie korniszony (ew. marynowana dynia)
- olej do smażenia (ok. 8 łyżek)
Jak przyrządzić?
1. Mięsko pokroić w paski lub kostkę - jak komu pasuje. Do miski wrzucić to mięsko, dodać sól, wódkę, łyżkę oleju, mąkę ziemniaczaną - wymieszać (będzie to gęsta masa mięsna), wstawić do lodówki na 30 min.2. W tym czasie pokroić marchewkę, porę,cebulę i paprykę na paseczki. Ogórka lub dynię również pokroić w paski-nie mieszać z pozostałymi jarzynami.3. Składniki sosu wlać i wsypać do garnuszka, zagotować, zagęścić 0.5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżeczką wody - powinien być jak średnio gęsta śmietana.4. Do woka wlać ok.6 łyżek oleju i bardzo mocno rozgrzać. Wkładać partiami mięsko (wrzucać po jednym kawałku w odleglościach od ciebie, żeby się raczej nie skleiło)i smażyć krótko (nie powinno się zrumienić!!!). Usmażone mięsko trzymać w cieple. Olej zlać do miseczki do nastepnego użycia.5. Do woka wlać kolejne 2 łyżki oleju i rozgrzać go. Na gorący olej wrzucić marchewkę i smażyć ok. 1 min. często mieszając, następnie pozostałe jarzyny (bez ogórka lub dyni), często mieszając smażyć kolejne 2 minuty - nie przyrumieniać !!6. Do jarzyn wlać sos (uwaga może pryskać!!), wrzucić usmażone mięsko, dodać teraz ogórka lub dynię. Całość podgrzewać razem ok. 1 min.7. Na talerzu ułożyć ryż i na niego mięso w sosie z jarzynami.
Potrzebne przybory:
Może być wok albo głęboka duża patelnia, noże do krojenia, garnuszek do sosu, miseczki na jarzynki i do marynowania mięska i talerze do padania.
Jak podawać?
Najlepiej z ryżem ale będzie bardzo dobre z makaronem sojowym lub ryżowym.
Uwagi:
Alkohol dodany do marynowania mięska może być dowolny (ale nie wina tylko wódki)- najlepsza jest czysta wódka ale kolorowe też będą dobre. W wersji oryginajnej nie było marchewki - ale z nią danie jest smaczniejsze. W oryginale są pędy bambusa zamiast ogórka konserwowego lub dyni, kogo na to stać niech użyje bambusa. Można dodać i inne jarzynki - jak komu pasują - kukurydzę, kalarepkę, ananasa.Pracochłonne są tylko przygotowania (krojenie w paseczki, marynowanie i smażenie mięsa, zrobienie sosu), samo zmażenie nie zajmuje więcej niż 5 minut.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Agnieszka |