Clafoutis - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

100g mąki
500g winogron
2 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mlekavłyżka śmietany (18%)
margaryna do wysmarowania foremki

Jak przyrządzić?

Wymieszać cukier z mąką, dodać jajka, mleko i śmietanę, dobrze połączyć wszystkie składniki. Wysmarować margaryną naczynie żaroodporne lub foremkę. Na dno ułożyć winogrona, przecięte na pół i wypestkowane, zalać masą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.

Potrzebne przybory:

Naczynie żaroodporne.

Uwagi:

Znakomity deser pochodzący z Francji. Zamiast winogron można dać czereśnie, ale to dopiero w przyszłym roku!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
AutorMagdalena

Clafoutis: Podobne przepisy

Powiązane Tematy