Składniki:
100g mąki
500g winogron
2 jajka
pół szklanki cukru
1 szklanka mlekavłyżka śmietany (18%)
margaryna do wysmarowania foremki
Jak przyrządzić?
Wymieszać cukier z mąką, dodać jajka, mleko i śmietanę, dobrze połączyć wszystkie składniki. Wysmarować margaryną naczynie żaroodporne lub foremkę. Na dno ułożyć winogrona, przecięte na pół i wypestkowane, zalać masą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne.
Uwagi:
Znakomity deser pochodzący z Francji. Zamiast winogron można dać czereśnie, ale to dopiero w przyszłym roku!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Magdalena |