Składniki:
- 0,65 kg mąki pszennej,
- 0,60 kg margaryny,
- 25 dag cukru pudru,
- 0,01 kg sody,
- 0,10 kg miodu,
- 6 jajek,
- 0,15 kg mąki ziemniaczanej,
- 0,015 kg proszku do pieczenia,
- 0,5 l mleka,
- 0,60 kg cukru,
- 0,032 cukru waniliowego,
- 0,30 kg orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Z 3 szklanek mąki, cukru pudru, 1 kostki margaryny, 2 łyżek miodu, 1 jajka, 2 żółtek i sody rozpuszczonej w 1 łyżce mleka zagnieść ciasto miodowe. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozłożyć na blasze i upiec. Na drugą przygotować polewę z 1 szklanki cukru, 2 łyżek miodu, 0,10 kg margaryny i orzechów włoskich. Polewę wylać na ciasto i upiec.
Przygotować biszkopt z 3 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanki mąki (białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, mąkę i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia). Biszkopt upiec.Przygotować krem - ugotować mleko z 1 szklanką cukru i cukrem waniliowym. 0,15 kg mąki ziemniaczanej rozprowadzić zimnym mlekiem i wlać na gotujące się mleko. Tak przygotowaną masę ostudzić. Rozmiksować 1 kostkę margaryny i połączyć pomału z mają budyniową (nie miskerem).Na ciasto miodowe wyłożyć połowę masy kremowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę kremu, a następnie przykryć ciastem z polewą orzechową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Autor | mabor |