Sk艂adniki:
- 0,65 kg m膮ki pszennej,
- 0,60 kg margaryny,
- 25 dag cukru pudru,
- 0,01 kg sody,
- 0,10 kg miodu,
- 6 jajek,
- 0,15 kg m膮ki ziemniaczanej,
- 0,015 kg proszku do pieczenia,
- 0,5 l mleka,
- 0,60 kg cukru,
- 0,032 cukru waniliowego,
- 0,30 kg orzech贸w w艂oskich.
Jak przyrz膮dzi膰?
Z 3 szklanek m膮ki, cukru pudru, 1 kostki margaryny, 2 艂y偶ek miodu, 1 jajka, 2 偶贸艂tek i sody rozpuszczonej w 1 艂y偶ce mleka zagnie艣膰 ciasto miodowe. Ciasto podzieli膰 na dwie cz臋艣ci. Jedn膮 cz臋艣膰 roz艂o偶y膰 na blasze i upiec. Na drug膮 przygotowa膰 polew臋 z 1 szklanki cukru, 2 艂y偶ek miodu, 0,10 kg margaryny i orzech贸w w艂oskich. Polew臋 wyla膰 na ciasto i upiec.
Przygotowa膰 biszkopt z 3 jajek, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanki m膮ki (bia艂ka ubi膰 na sztywno, utrwali膰 cukrem, doda膰 偶贸艂tka, m膮k臋 i 1 艂y偶eczk臋 proszku do pieczenia). Biszkopt upiec.Przygotowa膰 krem - ugotowa膰 mleko z 1 szklank膮 cukru i cukrem waniliowym. 0,15 kg m膮ki ziemniaczanej rozprowadzi膰 zimnym mlekiem i wla膰 na gotuj膮ce si臋 mleko. Tak przygotowan膮 mas臋 ostudzi膰. Rozmiksowa膰 1 kostk臋 margaryny i po艂膮czy膰 poma艂u z maj膮 budyniow膮 (nie miskerem).Na ciasto miodowe wy艂o偶y膰 po艂ow臋 masy kremowej, przykry膰 biszkoptem, wy艂o偶y膰 reszt臋 kremu, a nast臋pnie przykry膰 ciastem z polew膮 orzechow膮.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Autor | mabor |