Karnawał to czas na wyjątkowe specjały. Szkoda tylko, że większość wykwintnych dań wymaga dużego wysiłku i specjalnych składników. Proponuję więc danie, które zaskakuje prostotą, ale jest stworzone na karnawałowe przyjęcia. Zwykłe placki ziemniaczane znamy wszyscy. Zazwyczaj kojarzą nam się z wiejskim, przaśnym jadłem. Wystarczy jednak położyć na plackach odrobinę wędzonego łososia i wykwintne danie gotowe.
Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 nieduża cebula,
1 szklanka oleju,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
sól,
pieprz,
250 ml kwaśnej śmietany,
20 dag wędzonego łososia,
listki zielonej pietruszki.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki myjemy, obieramy i ucieramy albo mikserem, albo na drobnej tarce.
Cebulę szatkujemy bardzo drobno i łączymy z masą ziemniaczaną.
Stale mieszając dodajemy mąkę, sól i pieprz.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor.
Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym i na jeszcze gorące kładziemy najpierw po łyżce śmietany, a następnie po łyżce pokrojonego w cienkie paseczki wędzonego łososia.
Całość ozdabiamy zieloną pietruszką.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |