Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 5 dkg drożdży,
- 2 łyżki oleju,
- 1 1/2 szklanki mleka,
- sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Do miski wsypać mąkę,dodać olej,drożdże rozkruszyć do szklanki-dodać 1 łyżkę cukru-wymieszać do lejącej konsystencji.Wlać do mąki, mleko zagrzać wlać do miski,dodać 1 łyżkę soli.Wszystko wymieszać dokładnie łyżką, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką- podzielić na 4 porcje.Blachę z piekarnika wysmarować olejem,z jednej części na blasze uformować placek,posmarować przecierem pomidorowym lub ketchupem,posypać przyprawą do pizzy, położyć składniki w/g uznania i posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Piec w piekarniku w temp.180 stopni ok. 15-20 minut.
Jak podawać?
Na gorąco z zimnym piwem!!!!
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gosia |