Składniki:
Biszkopt:
*150g cukru
*100g mąki ziemniaczanej
*50g mąki tortowej /lub innej/
*4 jaja
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*ewentualnie rodzynki /wg gustu/ (proponuję zagotować z rumem odstawić na trochę, odcedzić i dodać do masy - pycha)
Masa serowa:
*500g sera /mielony lub homogenizowany/
*3 jaja
*20g żelatyny w proszku /namoczyć w zimnej wodzie 1/4 szklanki wody/
*2 budynie waniliowe
*0,5 szklanki mleka /do rozmieszania budyniu/
*3/4 - 1 szklanki cukru
Jak przyrządzić?
Biszkopcik:
Białka ubić mikserem z cukrem na sztywno, dodać żółtka, ubijać dalej, dodać przesiane mąki i proszek. delikatnie wymieszać.Piec 25-30min. 180st.
Ostudzić, przekroić na pól.
Serek:
Do garnka włożyć serek, żółtka, 1/2 szklanki cukru, namoczoną żelatynę, zagotować CIĄGLE MIESZAĆ BO SIĘ PRZYPALA zdjąć z ognia i dodać budynie rozmieszane w mleku, zagotować i zdjąć z gazu. Ubić na sztywno białka z resztą cukru i DELIKATNIE wymieszać z masą serową, można teraz dodać te rodzynki.
Przełożyć serkiem biszkopt, posmarować wierzch też.
Teraz jak kto woli:
1)polać czekoladą /kupną rozpuszczoną w odrobinie wody lub tego rumu z rodzynek/ i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami...
2)Jak ciasto ostygnie można położyć jakieś owoce i zalać tężejącą galaretką. /też dobre.../
Smacznego!
UWAGA: Ciasto bardzo nieekonomiczne bo bardzo szybko znika...
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Offca |